Erzsébet-tábor Zánkán 2016.09-26-28.

ILYEN VOLT AZ IDEI ERZSÉBET-TÁBOR ZÁNKÁN

Az idén is megszervezésre került az immár hagyományossá vált az ökoprogramunkba szervesen illeszkedő őszi Erdei iskola kalandtáborunk az Erzsébet-program keretében. Még a tavasz folyamán lehetett jelentkezni 3-8. osztályos tanulóinknak a táborra. 20 diákunk jöhetett a felújított, szinte minden igényt kielégítő Zánkai gyermeküdülő centrumba. A szeptember 26-28 között megrendezett kalandtáborunk most is kiválóan sikerült. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen végig napos –az éjszakákat leszámítva, és nappal kellemesen meleg, éjszakánként kicsit csípős idő volt a három nap során.

Az első napon, hétfőn a déli órákra értünk a táborba, majd a gyorsan elfogyasztott babgulyás után siettünk le a Balcsi partra, ahol egy fél órás sárkányhajózáson vettünk részt. Néhányan kiképzésként élték meg ezt a 30 percet, voltak olyanok, akik a verejtéktől, meg olyanok is, akik a szomszédjuk evezőlapátjával felfröcskölt víztől voltak lucskosak, de az élmény feledtette a lapátot nem szokó kicsiny kezekről ledörzsölődő égő bőrpírt is. Jelentem: az idén sem borultunk a vízbe..

Délután járatos busszal átrándultunk a szomszédos Szentantalfa településre, ahol a közeli szőlőültetvényeken mindenki megismerhette a szüretelés minden csinját-bínját. Persze ezt valaki inkább kínnak fogta fel, de a többség nagyon élvezte a programot. Természetesen a csúcspont az volt, amikor a szüretelő traktorok platóján baktattunk, pontosabban dülöngéltünk vissza a földúton a préselő üzemig. Itt mindenki megtekinthette, hogy miképp darálják le a szőlőt és hogyan lesz belőle finom édes must, amelyet természetesen meg is kóstolhattunk. Jól esett a házigazdák által prezentált pogi is, de ennek ellenére többeknek így is sietős lett a must hatására a gyalogtúra vissza a táborba.

Este lehetett diszkózni a tábor területén felállított rendezvénysátorban, ezzel a lehetőséggel főleg a lányok és Mónika néni élt. Az első éjszaka nem telt teljesen zökkenőmentesen, főként a szobáink felett lévő csoport éjszakába nyúló randalírozása miatt, de így is mindenki aludt hosszabb-rövidebb ideig.

A keddi egész napos program során a Sárga Angyalnak becézett külön buszunkkal berándultuk az egész Balaton felvidéket. Voltunk a balatonedericsi Afrika múzeumban, ahol sok Afrikában őshonos állattal ismerkedhettünk meg, illetve gyerekdzsungelben barangolhattunk és érdekes előadást hallgathattunk a múzeum alapítójáról Dr Nagy Endréről és közben megcsodálhattuk méltán híres vadásztrófeáit. Simogathattunk hörcsögöt, nyuszikat, de volt aki azt vizsgálta, hogy miképp készülnek a csüngőhasú kismalacok.

A nap második felében végigjárhattuk a pazar környezetben fekvő szigligeti várat, ahonnan csodás kilátás nyílt a Balatonra, illetve a világ talán legszebb tájképi környezetére, a Tapolcai.medencére, a bazaltvulkáni tanúhegyeivel. Belefért még a kirándulásunkba az is, hogy az egyik leghíresebb tanúhegyünkre a Badacsonyra egy rövid túrát is tegyünk, majd programunk zárásaként ingyenes frissítőt tölthettünk Kékkúton a Theodóra Ásványvíz Palackozó közkútjából. Aznap este még egy izgalmas, egyeseknek kicsit félős túrát tettünk a zánkai tábor területén egy esti, zseblámpás séta során. A kissé félelmetes hangokat adó erdőben kószálás közben megcsodálhattuk a fényszennyezés mentes környezetben a csillagos égbolton ragyogó Tejutat, illetve megkerestük a Nagygöncöl csillagkép segítségével az északi Sarkcsillagot is. Aztán egy UFÓ közelített meg minket, de később kiderült róla, hogy csak a tábor víztornyát véltük azonosítatlan idegen tárgynakJ

A második éjszakánk már nyugodtabban telt, hála a felettünk lévő társaságnak. Szerdán fájó szívvel vettünk búcsút táborozásunk színhelyétől, de jövőre reméljük újra visszatérhetünk és ismét izgalmas kalandokban lehet majd részünk és nem mellesleg sokat tanulhatunk az Erdei-iskolában.

Aki pedig kíváncsi egy érdekes, rengeteg képpel illusztrált, interaktív táblán kivetített előadásra, amely az idei táborunkról szólt, azt sok szeretettel várjuk október 10-én, hétfőn 14:15-15 óra között a 2-es számú tanteremben /akár szülőket is/!

Takács Mónika és Bán Balázs szervezők, valamint a táborban részt vett tanulók

Előzmény:

Tisztelt Szülők!

Az Erzsébet-program Őszi kirándulás keretében az idén szeptember 26-28 között megyünk Zánkára, az Erzsébet Üdülőközpont és Táborba (volt úttörőtábor). Az oda- és hazajutást tavaly is szülői segítséggel, autókkal oldottuk meg, ezért is szeretnénk kérni az idén is a szülők segítségét!

Amennyiben van annyi autós segítség, akkor autókkal közvetlenül Úrhidától a zánkai táborig mennénk szept 26-án, hétfőn. Ebben az esetben 4 db autóra van szükség, ahova legalább 4 gyermek elfér. A távolság kb 75km, oda-vissza 150 km. Ekkor az indulás 9:30-kor Úrhidáról, az iskolától! Ide kell jönni a gyermekeknek és a segítő autós szülőknek!

A visszaérkezés szept. 28-án, szerdán dél körül (kérem jelezzék, hogy aznap marad-e a gyermekük az iskolában és hány óráig, vagy elmehet-e haza a visszaérkezés után). A tábor idejére, szept. 26.-28. között lemondjuk a táborosok étkezését az úrhidai Óvoda konyháján!. Találkozó az autós segítséget nyújtó szülőkkel a Zánkai Erzsébet tábor parkolójában 10:30-kor! Az autós szállításnál hétfőn is és szerdán is egy autónak 3500Ft benzinpénzt (kb 10-11 liter) tudunk fizetni!

Ezért kérném a Tisztelt Szülőket, hogy legkésőbb szeptember 15, csütörtökig jelezzék , hogy milyen segítséget tudnának nyújtani az utazásnál! Amennyiben nem jön össze az autós segítség, akkor vonattal kell megoldanunk az utazást, de ehhez is kell majd szülői segítség a fehérvári állomásra hétfőn és szerdán. Ezen verzióról csak akkor küldünk részleteket, ha nem jön össze az utazás autókkal!

A kirándulás részletei: megérkezés után ebéd, majd ismerkedés a táborral, uzsonna. Délután időjárástól függően bekapcsolódnánk a közelben egy szüretbe, ezért szeretném kérni, hogy aki rendelkezik metszőollóval (kés nem jó!), az juttassa el Balázs bácsinak az iskolába névvel ellátva az indulás napjáig! Este vacsora.

Másnap kirándulás a Balatonfelvidéken különbusszal! Ezen a napon is kapunk napi ötszöri étkezést. Hazaindulás szept. 28-án szerdán, kb 10:30 körül Zánkáról, érkezés a fent leírtak szerint. A végső utazási tervet a segítségkérő lapok visszaküldése után legkésőbb szept . 21 szerdáig jelezzük! A táborba a várható időjárásnak megfelelő öltözetet kell hozni, illetve ajánlom a hálózsákot, illetve az ágynemű huzatot is(elméletileg kapunk, de jobb a hazai…) De kérném a szülőket, hogy vegyék figyelembe, hogy csak alig több, mint két napra megyünk, ezért ne csomagoljanak be 1 hétre való dolgokat!!! Kérnénk lehetőség szerint zseblámpát is!

A kirándulás további költsége 5.000,-Ft/fő, ami magában foglalja az utazást, és az általunk szervezett programokat. Az összeget legkésőbb szeptember 21-ig, szerdáig kell befizetni Takács Mónika kísérő Tanárnőnél, vagy Bán Balázs Tanár Úrnál! Más tanárnak ne adják oda!!!

Fontos még, hogy a gyerekeknek magukkal kell hozniuk hétfőn reggel az indulásnál azt a Nyilatkozatot, amelyben a szülő elismeri, hogy a gyermeke nem beteg. A nyilatkozat dátuma nem lehet 4 napnál régebbi az indulástól számítva! Kérjük azt is, hogy fájdalom-lázcsillapítót, csípés enyhítésére használatos szert, illetve sebtapaszt hozzanak magukkal a gyerekek!

 

Köszönettel: Takács Mónika és Bán Balázs (06-20-362-41-34) kísérő tanárok

Úrhida, 2016.09.12..