Titkok Háza Tudományos Élményközpont

Iskolánk tanulói is részt vettek azokon a foglalkozásokon, amelyeket általános iskolásoknak rendeztek meg a székesfehérvári Titkok Háza Tudományos Élményközpontban több alkalommal is az elmúlt hetekben. Érdeklődési körüknek megfelelően kerülhettek be egy-egy csoportba a gyerekek, ahol több iskola tanulóival együttműködve bővíthették

Lehetőséget kaptak, hogy végre bátran kérdezzenek, majd a kapott válaszokkal önállóan végezzenek vizsgálatokat a biológia számos területén az iskolások. Úgy, mint a növényi szövetek és szervek működése, életközösségek, környezet és természetvédelem, valamint a szerves-szervetlen anyagcsere folyamatok. Az élményközpont biztosította számukra a szükséges technikai feltételeket. Megtanulták a mikroszkópok használatát, a laborban kísérleteztek. Készítettek egy saját projektet, emelték a szintet biológiából!ismereteiket a témakörükben.

Csillagászati szakköri órákon információkat kaptak a Földön kívüli világról és a Föld kozmikus kapcsolatairól, az űrkutatásról és a klasszikus csillagászat eredményeiről. A témakörökhöz kapcsolódóan gyakorlati feladatok, távcsöves észlelések és filmbemutatók is közelebb hozták részükre az univerzum rejtélyeit.Növények városi élete program kapcsán találkoztak tanulóink a városi növényfajokkal természetes körülményeik között, valamint megismerték a kézi GPS vevő használatát, kapcsolatba kerülhettek más tudományterületekkel is. Új és korszerű digitális adatnyerési technológiákat, valamint ezek elemzési módszereit alkalmazták a gyakorlatban. Egymással versenyezve, 4-5 fős csapatokat alakítva fedezték fel a védett fákat, fasorokat, melyeket beazonosítottak, bemérték a helyüket GPS-szel, majd számítógéppel térképes adatbázist készítettek. Eközben megtudták, hogy a fokozott városi környezeti terhelés milyen hatással van a globális felmelegedésre és a növényekre.

Napjainkban a 3D nyomtatás az ipar minden területén jelen van, kezdve a fogászati technikáktól, az építőiparon át az autógyártásig. A módszer ismerete és alkalmazásának képessége óriási előnyt teremt a fiatalok elhelyezkedéséhez. A foglalkozás során e technológia megismerése volt a feladat azoknak a gyerekeknek, akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt. A foglalkozások során megismerkedtek a 3D tervező szoftverprogram funkcióival, lehetőségeivel, a tervezés menetével.Játék és tudomány a virtuális valóságban foglalkozásokon résztvevő gyerekek az egyik leggyorsabban fejlődő digitális technológiát ismerhették meg, amelynek használata a műszaki környezetben lassan már mindennapos dologgá válik, a hétköznapi életünkben is már várható a megjelenésük. Megismertek új applikációkat, amelyek egy-egy természettudományos témát is megragadnak.

A második félévben is lehetőséget kapott iskolánk, hogy tanulói közül mások is részt vehessenek az élményközpont foglalkozásain. Ezeken a programokon más témakörökben tartanak számukra előadásokat. Reméljük ezek is felkeltik majd tanulóink érdeklődését a természettudományok és a technika világa felé!

Csatolmányok: