Erzsébet-tábor

A legvidámabb barakk!

 

A Batthyány Lajos Általános Iskola Géza Fejedelem Tagiskolájának tanulói, akik az úrhidai iskola 4-8. osztályába járnak egy remek hangulatú, csodás erdei iskolában vehettek részt szeptember 21-23-a között.

Az Erzsébet program keretében meghirdetett táborra már tavasszal kellett jelentkezni, összesen 20 diák vehetett részt az Őszi kirándulás programon.  Az államilag támogatott táborozás díja 1000,-Ft önrészből állt, amely tartalmazta a résztvevő szállását és napi ötszöri étkezését. Nekünk csak az utazási és programköltségeket /amelyeket magunk terveztünk és szerveztünk/ kellett finanszírozni.

Már nagyon vártuk a napot, amikor nekivághatunk a Balaton felé vezető útnak, amelynek végcélja a néhány éve teljesen felújított és megújult, csodás természeti környezetben fekvő Zánkai Erzsébet Ifjúsági Centrum volt-az idősebbek kedvéért a volt zánkai úttörőtábor.

Izgultunk, hogy milyen idő lesz, hiszen néhány nappal az indulás előtt még úgy nézett ki, hogy borongós, esős időjárás lesz, de hatottak az égi fohászok, hiszen hétfő reggel napos, bár kissé szeles, de táborozásra ideális időben indulhattunk útnak. Mivel a MÁV a fehérvári pályaudvar felújítása miatt kissé bonyolulttá tette a balatoni vonatozást, ezért megkérdeztük a szülőket, hogy tudnak-e segíteni abban, hogy autókkal menjünk Zánkáig. Szerencsére volt elég vállalkozó és segíteni tudó szülő így autós konvojban közelítettük meg Zánkát. Utólag is nagy köszönet a szállításban segédkező szülőknek!

Amikor odaértünk már a régi úttörő időkre emlékeztető gyerekzsivaly fogadott minket, hiszen már százával gyülekeztek az ország minden tájáról a táborozó gyerekek. A regisztráció után-amelyet nem tagadtunk meg:), boldogan foglaltuk el a remek állapotban lévő, tiszta, kulturált szobáinkat, ráadásul a várható éjszakai hűvös időjárás ellen is biztos védelmet nyújtott a téglaépítésű, hatalmas épületegyüttesünk.

Az első nap délutánján ismerkedtünk lakhelyünkkel, a táborral, ahol sok sportpálya, rengeteg füves, fás, sőt erdős terület van. A tábor közepén még egy kis tisztavizű patak is csörgedezik. Természetesen kihagyhatatlan volt a balcsi parti séta, amely a szélárnyékos helyeken egészen nyárias hangulatot és meleget árasztott. Néhány diákunk még arra is vetemedett, hogy térdig felhúzott nadrágban, mezítelen lábakkal sétáljon egyet a sekély vízben. Azt természetesen nem áruljuk el, hogy egyen-ketten még hátsójukra is csücsültek, amely után melengettük a kellemes napsütésben a vizes ruhadarabokat.

A finom esti vacsi után egy kis kedves meglepetéssel-tortával és gyerekpezsgővel kedveskedtünk 2 diákunknak, hiszen egyikőjük névnapja volt, míg másikuk előző nap lett fiatalkorú, azaz 14 éves. Fel is hívtuk a figyelmét arra, hogy jól tartsa be a szabályokat, hiszen már büntethető korú lett:). Sőt, akadt még egy ünnepelt, aki nem más volt, mint Mónika néni, az egyik kísérő tanárunk, akinek 21-én volt a születésnapja. Persze ezen sorokkal azt sem áruljuk el, hogy ő már kétszeresen is büntethető lenne a kora alapján:)

A meghitt ünneplés után kezdődött a legizgalmasabb program, az éjszakai túra, ahova már zseblámpával és meleg öltözékkel felszerelkezve indultunk útnak. Különböző ijesztő és rémisztő dolgokkal/ szúnyog, béka, észrevehetetlen orrabuktatós huppli, meg Balázs bácsi a másik kísérő tanár/ találkoztunk utunk során, amely főképp az erdős részeken át vezetett.

Miután mindenki túl volt élete első szívrohamán szigorú tisztálkodási procedúra után fáradtan, de tele élménnyel tértünk nyugovóra.

Másnap csípős reggelre és szerencsére nem csípős bolhára ébredhettünk.

Délelőtt finom jutalmakért folytatott kerékpáros ügyességi versenyen vehettünk részt, de már mindenki a délutáni Balatonfelvidéki különbuszos túrát várta. A most is finom ebéd után megérkezett értünk a Sárga Angyal, azaz a kisbuszunk. Első célpont gyanánt a Szentbékkálai kőtenger-ingókő egyedi természeti értéket látogattuk meg, ahol szükségünk volt sziklamászó tudományunkra is. Ezt követően a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Mintagazdaságába, a Salföldi Majorba látogattunk. Itt megnézhettünk egy parádés csikós bemutatót, ahol tanulóink nagy örömére még a tanár bácsit is elnáspángolták karikás ostorral a csikósok.  A majorban megcsodálhattunk mindenféle őshonos magyar állatfajtát, sőt még Zsuzsival, a szamárral is készíthettünk szelfit.

Ezután a Theodóra Kékkúti ásványvízből meríthettünk üvegeinkbe. Kirándulásunk záróakkordjaként kihasználva a szüreti időszakot egy borászatban megmutatták nekünk, hogy miképp dolgozzák fel a szőlőt, hogyan tárolják, miképp lesz belőle bor. Természetesen friss mustot is kóstolhattunk egy kis zsírosdeszka , valamint pogácsa kíséretében.

Este még egy kisebb túrát tettünk a táborban, közben több sünivel is találkoztunk, akik szúrós tekintettel, no meg háttal fordultak irányunkba.

Másnap délelőtt még indulás előtt egy fantasztikus élményben lehetett részünk, hiszen belekóstolhattunk a Balaton vizén egy kis sárkányhajózásba is. Az élmény hihetetlen volt, a ruháink meg kicsit vizesek, de megérte.

Végül tele élményekkel és rengeteg új ismerettel nekivágtunk kicsit szomorúan a hazafelé vezető útnak, hiszen kimondva-kimondatlanul mindegyikőnk arra gondolt, hogy bár lehetett volna hosszabb ez az erdei iskola.

 

Úrhidai iskola táborozó tanulói és kísérő tanárai

 

Úrhida, 2015. 09. 25.

Csatolmányok: